Wushu

‘Wushu’ is de Chinese benaming voor gevechtskunst of krijgskunst en wordt in het Westen ook wel aangeduid met de term Kung Fu. Letterlijk vertaald betekent Kung Fu ‘vaardigheid’. Het is een eerlijke sport. Wat je er in stopt, haal je er uit.
Kortom hoe meer je traint en aan je vaardigheid werkt, hoe mooier je vorm en beter je techniek wordt.

Wushu kenmerkt zich door souplesse, kracht, uithoudingsvermogen en perfecte controle over lichaam en geest. Om deze sport te beoefenen is discipline en doorzettingsvermogen nodig. Het is een sport die zowel explosief als sierlijk is, waarbij de trainingen intensief zijn en veel van de beoefenaar vragen.

Naast het lichamelijke aspect van Wushu is er ook een mentaal en cultureel aspect. Wushu gaat gepaard met Wu De. Hierdoor wordt constant gewerkt aan een gezonde geest in een gezond lichaam.

In China waren er van oorsprong meer dan 500 verschillende Wushu stijlen, onder te verdelen in de interne stijlen en externe stijlen. De interne stijlen zijn o.a. Taiji Quan, Xing yi en Baguazhang. Bij deze stijlen ligt de nadruk op interne kracht.
De vorm van de externe stijlen is meer naar buiten gericht, explosiever en intensiever.
Al deze stijlen zijn onder te verdelen in traditionele, moderne, Zuidelijke en Noordelijke stijlen. Binnen beide stijlen wordt er gebruik gemaakt van verschillende wapens, zoals bijvoorbeeld stokken, dolken, speren en zwaarden.

In de jaren 50 van vorige eeuw heeft de Chinese regering de vele Chinese krijgskunsten samengevoegd tot een competitiesysteem. Dit systeem bestaat uit Taolu (vormen) en Sanda (sparren). Taolu bestaat uit het uitvoeren van vormen die bestaan uit handelingen en technieken, zoals houdingen, trappen, stoten en sprongen.
Sanda bestaat uit een samenvoeging van Chinees boksen en worsteltechnieken.

Het beoefenen van Wushu is niet leeftijdsgebonden. Je kunt er niet te vroeg of te laat mee beginnen. Deze sport is geschikt voor kinderen, omdat daarmee op jonge leeftijd gewerkt wordt aan weerbaarheid, motoriek, kracht, lichamelijke en geestelijke houding en lenigheid. Voor de mensen die wat meer op leeftijd zijn, is Taiji of Qi Gong erg geschikt. Kortom is Wushu een zeer veelzijdige sport.
Wushu