Baguazhang

Baguazhang

Baguazhang, vertaald naar Acht Trigram Palm of Acht Trigram Boxen, is nog steeds een relatief onbekende vechtkunst dat bekend werd in de 19e eeuw door de buitengewone vechters bekwaamheid van Tung Hai Ch’uan, dienaar aan Prins Su’s hof. Niemand weet wie deze kunst gecreëerd heeft omdat Tung nooit over zijn leraar sprak. Geliefde verhalen vermelden over Taoïstische kluizenaars die leefden op de bergen in Anhui en Jiangxi provincie.

Baguazhang, origineel “Zhuan Zhang” genoemd (Rondraaiende Palmen) of “Mo Men” (Malende Stijl), is bekend om zijn ongewoonlijke toepassingsmethode van cirkels lopen, ontwijkende voetenwerk en gebruik van handpalmen in plaats van vuisten. Het stijgt in groeiende populariteit in China en daarbuiten. De beoefening van Baguazhang bevat veel trainingsmethodes nauw betrokken bij Shaolin vechtkunsten, terwijl tegelijkertijd de nadruk op het belang van ontspanning, diep ademhalen en een overeenstemmende combinatie van zachte en harde kracht ligt.

De geschiedenis en oorsprong van Bagua staan dus niet echt vast, maar in elk geval is het historisch juist dat Tung Hai Chuan een volledig systeem meebracht naar Beijing toen hij daar een school begon. Veel van zijn studenten daar behoorden tot de adellijke (hof)elite. Buitenstaanders mochten niet bekend raken met Bagua, het bleef een geheime krijgskunst tot ver in de 20e eeuw.

BaGuazhang